12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoluţii de criză la ACPR

Soluţii de criză la ACPR

Preşedintele Traian Băsescu participă la Conferinţa Naţională a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), unde se discută despre actuala criză financiară, priorităţile şi măsurile care se impun pentru diminuarea efectelor crizei.
La această conferinţă mai participă Mircea Geoană, preşedintele Senatului, George Constantin Păunescu, preşedintele ACPR, Ecaterina Andronescu, ministrul învăţământului, şi alţi membri ai Executivului.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că principalele canale care acţionează în criză sunt: contracţia pieţelor de export, cursul de schimb, încrederea investitorilor. "Este nevoie de măsuri interne inteligente, eficiente şi în paralel cu creşterea încrederii în mediul de afaceri românesc. Încrederea investitorilor s-a diminuat pentru toate ţările nou intrate în Uniunea Europeană din 2004, fapt care a dus la diminuarea investiţiilor externe", a spus preşedintele Băsescu.
Bugetul de stat trebuie să reflecte responsabilitatea Guvernului. Şeful statului a precizat că este important ca înainte de construirea bugetului, Guvernul să analizeze datoriile, care reprezintă în opinia lui "urgenţa zero". "Privind la realitatea datoriilor pe care instituţiile centrale le au, înţeleg că economia este blocată chiar de Guvern. Guvernul are de plătit 725 de milioane de euro pe datorii facturate, iar pe cele nefacturate alte 367 de milioane de euro, adică 1,1 miliarde. Primul lucru care trebuie făcut este ca aceste datorii să fie urgent achitate pentru a da lichiditate agenţilor economici. Din discuţiile pe care le-am avut aseară cu ministrul de Finanţe, decizia este ca, eşalonat, până la mijlocul lui martie aceste datorii să fie integral achitate pentru a da agenţilor economici posibilitatea să reintre în mişcare. Instituţiile publice au datorii de peste 2 miliarde de euro la agenţii economici. Prioritatea zero este deblocarea agenţilor economici prin plata datoriilor pe care statul le are la ei", a spus Băsescu.
Prioritatea Guvernului României trebuie să fie utilizarea banilor europeni, care în opinia preşedintelui Băsescu reprezintă o sursă formidabilă .
"Din banii viraţi de UE în contul Ministerului de Finanţe ca avans – 1,856 miliarde de euro – în 2007-2008 s-au cheltuit doar 200 de milioane de euro. Majoritatea banilor s-au folosit pe studii şi proiecte nesemnificative. Am dus lipsă de proiecte credibile, eligibile, centralizarea excesivă şi birocraţia dusă la extrem au făcut ca banii să rămână necheltuiţi. Anul acesta vom avea la dispoziţie 5,9 miliarde de euro. Pentru a-i cheltui ne trebuie transparenţă", a spus preşedintele României.
Traian Băsescu i-a îndemnat pe reprezentanţii patronatelor să-l bombardeze cu telefoanele pe ministrul Puşcaş pentru a afla cum s-a modificat legea achiziţiilor publice, care nu va mai fi atât de birocratică. Mai multe amănunte despre dezbaterile de la Conferinţa ACPR puteţi afla citind Gazeta de Sud de mâine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS